Menu weselne
Menu weselne daje nam większe pole do popisu jesienią niż to serwowane latem. Nie jest już tak gorąco, dzięki czemu potrawy nie będą tak szybko się psuły. Jeśli chodzi o samo wykonanie menu, to kilkukrotnie w ostatnim czasie mieliśmy przyjemność tworzenia jesiennego menu weselnego z elementami rustykalnym, na papierach ekologicznych, skompletowanych do zaproszeń i winietek:)
Królem wieczoru (oprócz oczywiście Pana Młodego), jest oczywiście tort weselny:) On również może być bardzo jesienny. Ciekawym uzupełnieniem mogą być na przykład ozdobne lukrowe złote liście, kasztany czy jarzębiny. Innym ciekawym rozwiązaniem jest przyzdobienie naszego tortu suszonymi kwiatami:)
Również pozostałe dania powinny być powiązane z jesienią. Na przystawkę można podać np. oscypka z żurawiną, a jako dania ciepłe: zupę z dyni posypaną prażonymi pestkami, schab nadziewany jabłkami, śliwkami i żurawiną albo placek ziemniaczany polany sosem z leśnych grzybów.
Jesień, poza wyżej wymienionym tortem, powinna też pojawić się w słodkim kąciku. Można zaserwować gościom babeczki nadziewane żurawiną, jabłecznik albo miodownik. Ostatnio coraz bardziej modnym rozwiązaniem jest samodzielne wykonanie tak zwanych "cake pops", czyli ciastka na patyku, np. w kształcie dyni.
cdn:)
ps. strasznie udanej zabawy Halloween'owej :)
